BEMUTATKOZOM

Semmit nem adhatsz meg egy embernek. Csak segíthetsz neki, hogy felfedezze a dolgokat önmagában.” Galilei

Facere profil 2

Ki tudja, mikor is kezdődött a történetem. Kezdhetném azzal, hogy hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki a Föld nevű bolygót választotta…, azt hiszem nagyon hosszú lenne ez a történet, ha itt kezdeném. 🙂

Elgondolkodtál valaha azon, hogy már gyermekkorban tudjuk a hivatásunkat? Vagy még ott, akkor tudjuk leginkább, és ahogy telik múlik az idő, egyre több a külső hatás, melyek jól elfelejtetik ezt velünk? Úgy tapasztalom, hogy az élet egy adott pillanatában ez sokakat elgondolkoztat. Nekem az első ilyen nagy számvetésem kb. 15 évvel ezelőtt volt, amikor munka mellett, nem kis erőfeszítéssel, de végül közgazdász lettem. Kezemben a megérdemelt diplomával visszagondoltam arra a néhány évre, ami a diplomához vezetett, és sok lemondást, tanulást, erőfeszítést láttam. Ez így rendben is lenne, de igazából, ki is akarta ezt? Én akartam diplomás lenni, vagy már annyit hallottam: “diploma kell az élethez”, hogy teljesen a magaménak éreztem. Felmerült bennem, mi az, amit igazából én akarok, és nem a külső elvárások miatt csinálom, érzem vagy gondolom. (Félreértés ne essék, a tanulás mindig is az életem része volt, van és lesz is, ez már csak így marad. 🙂 A kíváncsiságom, és az új ismeretek iránti nyitottságom előbb-utóbb elvezet egy képzésre, tanfolyamra, programra, ez már az érettségi óta kisebb-nagyobb szünetekkel így van.)

Ezután a felsimerés után elkezdtem egyre jobban magamra figyelni, mi az, ami valójában belőlem indul, és nem külső hatásra. Szomorú volt rájönnöm, mivel nem figyeltem arra, hogy ténylegesen önálló véleményt alkossak, elfogadtam mások  azon értékrendjét, ami nagyjából hasonlított az enyémhez, így ennek köszönhetően az életemben voltak veszteségek, amiből épp csak, hogy tudtam korrigálni. Öntudatlanul is az ön ismeret útjára léptem. 2012-ben az élet elém sodort egy 3 éves tanácsadó képzést, és az Ominiverzum Szabadegyetem diákja lettem. Jó választás volt, a képzés a lelki és pszichológiai modulokat gyakorlati alapon adja át, az elmélet mellett nagyon sok saját tapasztalattal, élménnyel is gazdagodtam. A képzés mellett párhuzamosan az új segítői hivatásom is elindult, első lépésként Bach-virágtanácsadással, mely folyamatosan gazdagodott, ezekből a kedvenceim: numerológia, NLP, Hellinger féle családállítás. A képzést követően a családállítással komolyabban kezdtem foglalkozni, a gyakorlati tapasztalatokat elméleti háttérrel bővítve családállításokat kezdtem vezetni. 2019-ben kezdtem Rákos Péter családállító csoportjában, ahol szintén önismereti munkát végzünk. A családállítás mellett az NLP a mai napig nagy szerelem, azóta is rendszeresen járok élő és online tanfolyamokra. Egy időben a rajzelemzés is foglalkoztatott, ebből nagyon hasznos és rövid gyakorlatokat most is alkalmazok, de rájöttem az elemzés nem az én világom.

Az élet és a szakmai fejlődés iránti igény új vizekre terelt. Bevallom, igen előítéletes voltam a coachinggal szemben, nem teljesen alaptalanul, mint kiderült sokan nevezik magukat coachnak, akik viszont más műfajban tevékenykednek. A döntés végül megszületett, ez a terület lesz az, amivel az eddigi tapasztalataimat új irányban folytatom. A Lemma – coaching Wiesner Edit irányzata, aki már 20 éve van a szakmában, ő honosította meg Magyarországon a coachingot, így a “véletlen” ismét jó helyre sodort. Amikor a honlapját nézegettem, örömmel fedeztem fel, hogy azokkal a módszerekkel dolgozik, melyek az én nagy kedvenceim is, így lelkesen elkezdtem a képzését, ahol a gyakorlatorientált önismereti alapok fejlesztői attitűddel karöltve haladnak. Már az első alkalommal kiderült, hogy coach szemléletmóddal tevékenykedtem a tanácsadói szakmában, a pozitív irányultság, előre nézzünk, mit lehet tenni, és arra fókuszáljunk, amin mi tudunk változtatni. Ami számomra részben még új, hogyan tudom az adott eszköztárral, coaching szemléletben a másik emberrel való együttműködést. Az elején nem annyira természetes ez, előjönnek a régi beidegződések, de ahogy elkezdtem élőben ügyfelekkel foglalkozni,  ez úgy csiszolódik bennem, és egyre természetesebb.

LEMMA COACHING

L E M M A = Lehetek Egyaránt Mindig és Mindenkor, Aki csak lenni akarok

satisfaction-846x597

L – life
E- education
M- meet
M-myself
A- advancement

Az élet egy tanulási folyamat, mindig kapcsolatban lehetsz  önmagaddal, és fejlődhetsz

Magamat a coach szakmában önismereti-fejlesztő coachnak tartom. Ez az irány, ami legjobban illik a személyiségemhez, amiben hiteles vagyok. Az önismereti utam, amit eddig már bejártam sok pozitív változást hozott az életemben. Sok felesleges elvárásom volt, ami a kapcsolataimat beárnyékolta. Amikor ezeket sikerült megértenem a Hellinger féle családi rend és a numerológia segítségével, a családi, baráti, és párkapcsolataimban is minőségi változásokat tapasztaltam, emellett felőlük is kevesebb lett az elvárás. Régen azt gondoltam, hogy attól leszek felnőtt, ha komoly vagyok, ennek talán az is az oka, hogy általában fiatalabbnak néznek a koromnál, és ennek sokszor a hátrányát tapasztaltam. Rájöttem, hogy a rugalmaság, spontaneitás és lazaság olyan fogalmak, melyeket csak kívülről nézegetek. Az NLP gyakorlataival ezeket a tulajdonságokat egész jól sikerült fejlesztenem, így az életem könnyedebb lett, emellett ugyanolyan felelősségteljesen végzem a dolgomat, de sokkal több humort és játékosságot viszek bele. A tanácsadói tevékenység közben kellett azzal is szembesülnöm, hogy kevésbé vagyok türelmes, mint ahogy magamról addig gondolkodtam, és mindezt csak azért, mert szeretnék gyorsan eredményt elérni. Az évek folyamán ezt folyamatosan átalakítottam az empatikus és elfogadó légkör irányába. Ma már azt tartom fontosnak, hogy felismerjem, ki épp hol tart, milyen tempóban tud haladni, ez a szemlélet a családállítási munkámban is új színt hozott. Minden alkalommal, amikor a tanulást választom, valamiben fejlődni szeretnék. A 8 év alatt, ahány tanácsadást, konzultációt, családállítást vagy ülést vezettem, annyi új dologgal gazdagodtam én is. Carl Rogers, a “személyközpontú terápia atyja” szerint mindannyian fejlődünk, nem csak az ügyfeleink, hanem mi magunk is, és ez tényleg így van. Minden alkalommal visszajelzést kaphatok arról,  egy-egy dolog bennem, hogy van jelenleg, mennyit fejlődött az évek során, és esetleg mi az, amit még csiszolgatni érdemes rajta.

Amikor engem választasz egy nyugodt, biztonságos, elfogadó légkörben tudod azt az eredményt elérni, ami neked fontos, mindezt a saját tempódban és azokkal az eszközökkel, ami leginkább illik hozzád. 🙂

Erőss Anna önismereti – fejlesztő coach

Elérhetőségeim: email: eross.panna@gmail.com, Tel: 06-70/555-5591, facebook: ÉN Térkép – fejlesztő coaching

2020. május 14.